ACHILLE CASTIGLIONI – mijn Italiaans design icoon

Als ontwerper ben ik zeer gefascineerd door de ontwerpen van Achille Castiglioni, de belangrijkste designer van drie broers uit het Italië van de twintigste eeuw. Hun beroemdste werken stammen dan ook uit de periode. Zo zijn er de tijdloze design lampen, klassiekers die nog steeds (retro) verkocht en verhandeld worden, de Arco, Taccia en Toio en de bijzondere stoel Mezzadro.

Arco Flos

Arco Flos

Italiaans design

Eenvoud is een kwaliteit die onlosmakelijk met de Italiaanse cultuur verbonden is. Dat merk je aan het eten en aan strak design. Eenvoud in combinatie met gezond verstand zijn twee begrippen die de broers Castiglioni kernmerken. Hun ontwerpen zijn van een tijdloos modern design. Want ondanks dat hun meeste ontwerpen al meer dan een halve eeuw oud zijn, zien ze er nog altijd brandend actueel uit. De broers legden een grote passie voor design meubels aan de dag en verbaasden hun omgeving met de meest onwaarschijnlijke ontwerpen. Ze braken met alle gevestigde tradities, maar konden toch altijd rekenen op de bewondering van het publiek. Met vindingrijkheid en fantasie maakten zij er een sport van om alledaagse voorwerpen een volledig nieuwe functie te geven of om ze onveranderd te gebruiken in een nieuw design.

Taccia Flos

Taccia Flos

MEZZADRO – de tractor stoel

Misschien is de Mezzadro wel het beste voorbeeld van het concept om een deel van een reeds bestaand object te gebruiken, met behoud van vorm, maar door het verschuiven van de plaats en de manier waarop het wordt toegepast. Een tractor stoel, ontworpen in de vroege jaren 1900 vormt de basis voor de zitkruk. Het prototype wordt in 1957 gepresenteerd tijdens de tentoonstelling “Colori e forme nella casa d’oggi” in Villa Olmo.

De Mezzaro bestaat uit 4 hoofdonderdelen: de metalen zitting, een grote schroef met vleugelmoer, een bladveer en een beuken houten dwarsbalk. Zelfs het speciale bevestigingssysteem maakt gebruik van een vertrouwd object, toegepast bij het remmen van fietswielen. De grote schroef met vleugelmoer maakt de noodzaak van schroevendraaiers en moersleutels overbodig. De zitting is in geperst en gecoat metaal, de roestvrij stalen bladveer zorgt voor de ondersteuning van de zitting en werkt als een schokdemper, net als in een tractor. De verende werking is duidelijk zichtbaar. De houten dwarsbalk van massief beuken, lijkt enigszins op een juk en levert twee extra steunpunten op, nodig om de zetel stabiel te maken.

Mezzadro Zanotta

Mezzadro

De broers

Meestal wordt alleen Achille genoemd en eigenlijk doen we daar zijn broer Pier Giacomo Castiglioni tekort mee. Er is ook nog een oudere broer Livio die in de beginjaren ook deel uit maakt van het familiebedrijf.

Alle drie hebben ze hun roots in de Politecnico di Milano, de Polytechnische school in Milaan, waar ze succesvol hun diploma behalen. In 1938 begint Livio samen met zijn broer Pier Giacomo een ontwerpbureau, waar ze zilveren en aluminium bestek ontwerpen. Achille studeert in 1944 af aan de Politecnico di Milano waarna hij ook in het ontwerpbureau van zijn broers aan de Piazza Castello in Milaan gaat werken. Na de oorlog is dit bureau, naast tentoonstellings- en product design ook gefocust op Stedelijke planning, bouwprojecten en industrieel design. De broers waren bijzonder actief in de design scene. Zo waren ze medeoprichters van de Triënnale tentoonstellingen (Milaan) en de Compasso d’Oro-prijzen.
In 1952 stapt Livio uit het familiebedrijf, waarna Pier Giacomo en Achille het bedrijf voortzetten. Na het overlijden van Pier Giacomo in 1968 wordt het bedrijf stilgezet door Achille. Tegenwoordig is de oude studio van Achille Castigliono ingericht als museum.

Tojo Flos
Toio Flos

Cookies

Wij maken ook gebruik van cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hiervoor hebben we jouw toestemming nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.