CESPO – een vleugje Italië in Nederland

De naam Cespo doet denken aan Italië. En dat is niet voor niets. Cespo is mijn achternaam in het Italiaans, vrij vertaald weliswaar, maar het klinkt prachtig en echt Italiaans. Soms moet ik wel uitleggen hoe je het moet uitspreken, maar dat doe ik graag, je spreekt het uit als ‘Tjespo’. Al jarenlang koester ik een enorme liefde voor het land. Al jaren kom ik er met mijn gezin om vakantie te vieren of voor zakelijke doeleinden. Vandaar ook de wens om onze merknaam een Italiaanse twist mee te geven.

De schoonheid van Italië

En denk je aan design, dan denk je vaak direct aan Italië. Al vanaf de vorige eeuw zijn de Italianen grotendeels bepalend op het gebied van design, mode en auto’s. Wie kent niet de prachtige beelden uit de jaren 60 en 70! Maar Italië is meer dan dat. Het is ook het land van tegenstellingen tussen het rijke noorden en arme zuiden. Het land van de mezzogiorno, de middagzon. Het land van eindeloze landschappen met heuvels, bergen, meren en eindeloos lange stranden. Tellen we daarbij de prachtige dorpjes en steden die vaak vastgeplakt lijken te zitten tegen de bergen en heuvels dan is het eindresultaat duidelijk; Bella Italia.

Riva boot

Riva speedboot uit de sixties

Italiaanse invloeden Cespo

Toen ik begon met mijn eigen meubelmerk waren het vooral enkele Italiaanse meubelmerken die mij de nodige inspiratie gaven. Het oog voor detail, verhoudingen en materiaalgebruik, kortom het oog voor stijl is iets wat Italianen met de paplepel krijgen ingegoten. Ook de styling van de kasten en ruimtes doen de Italianen over het algemeen op hun eigen manier. Het is moeilijk uit te leggen, maar ze hebben het verheven tot een vak apart.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar veel naar heb gekeken. En niet alleen naar meubels, maar ook naar de Riva speedboten, prachtige lampen, fraaie auto’s, stijlvolle kleding en ga zo maar door. Detailleringen zijn vaak verfijnd, doordacht en mooi uitgevoerd. Vaak gebruik makend van prachtig materiaal. En ook heeft men in Italië ook een grote behoefte aan klassieke decors, mede ingegeven door de vele prachtige authentieke gebouwen, kastelen en kerken. De kunststeden Rome, Florence en Venetië spelen hier ook een grote rol bij. Elk dorp, hoe klein ook, heeft wel een kerk. Als het even kan ook wel een theatertje en áltijd een bar, want de dag starten zonder een espresso is niet voor te stellen. Persoonlijk houd ik meer van de kleine dorpjes die bijvoorbeeld tegen een bergwand aan zijn geplakt. Ik heb er inmiddels al tientallen bezocht. Het fascineert me altijd weer hoe de wegen er naar toe ooit zijn aangelegd. Hoe die je uiteindelijk laten landen in het hart van zo’n dorpje. Het is vaak zeer verrassend. Een bar, kerk, pleintje, prachtige vergezichten, de eenvoud. Soms open je een deur en dan blijkt er een prachtige binnenplaats achter te liggen.

Toiletgebouw Italië

Authentiek toiletgebouw

De Italiaanse interieurs versus de Nederlandse

Een groot verschil tussen Italiaanse interieurs en Nederlandse interieurs zit in de kleuren van het interieur en de meubels. In Italiaanse interieurs zijn de meubels vaak uitgevoerd in donkere tinten, waarbij je in onze interieurs vaak lichtere tinten ziet. Wit is voor Cespo dan ook een veel voorkomende kleur. De bouw van de huizen verschilt ook wezenlijk. Italiaanse huizen zijn gebouwd met dikkere muren en laten veel minder daglicht toe in het interieur. Uiteraard is de bescherming tegen de warmte hier de oorzaak van. Wij kennen veel meer daglicht en glas wat vaak lichtere ruimtes oplevert. Het zijn de dingen die mij fascineren en mij beïnvloeden tijdens het ontwerpproces. De invloed van Italië op de ontwerpen van Cespo is onmiskenbaar.

Gebouw Cagli Italië

Gebouw aan een pleintje dorpje Cagli (Le Marche)

Cookies

Wij maken ook gebruik van cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hiervoor hebben we jouw toestemming nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.