CESPO – het ontwerpproces

Heb je wel eens in het hoofd van een ontwerper gekeken? Zou het chaos zijn? Nou nee dat niet. Wél is het ontwerpproces voor elke ontwerper vaak wezenlijk anders. Het enige dat we als ontwerpers gemeen hebben is dat we meestal beginnen met niks meer dan een pakket eisen van onze klant. Als het goed is dan eindigen we met een gereed product en is het lijstje met eisen afgevinkt. Daartussen zitten meerdere stappen en ieder doet dit op zijn eigen manier.

Inspiratie

Zonder inspiratie geen creativiteit, dat geldt voor alle ontwerpers. Ik persoonlijk haal mijn inspiratie uit allerlei dingen. Daar is eigenlijk geen vaste regel voor. Dat kunnen alledaagse dingen zijn, voorbeelden van andere designers of producten. Het kan ook voortkomen uit een situatie die niets met mijn vak te maken heeft maar die toch net even de ogen doet openen of mij op het juiste pad zet. Eenmaal inspiratie gevonden is het zaak dit toe te passen tijdens de eerste lijnen op papier. Echter, soms is het eenvoudiger dan het lijkt en is inspiratie dichter bij dan we denken.

In mijn andere blog liet ik mijn voorliefde voor Aldo Rossi al blijken. Erg boeiend dat hij op jonge leeftijd de strenge lijnen van ouderwetse, geëmailleerde koffiepotten als inspiratiebron nam, uitgevoerd in enkele primaire kleuren zoals rood, blauw of groen. Voor hem waren het miniaturen van zijn latere bouwkunst. Archetypes en klassieke voorbeelden vormen de basis voor de architectuur en ontwerpen van Rossi.

Ook wijdde ik een blog aan Achille Castiglioni die zich liet inspireren door de functionaliteit en design van dagelijkse voorwerpen. Zo is kruk Mezzadro geïnspireerd door een tractorstoel en in lamp Tojo zien we een reguliere koplamp terug.

Schets Aldo Rossi met La Cupola duidelijk in beeld

Schets Aldo Rossi met o.a. percolator La Cupola voor Alessi

Drijvend theater teatro del mondo

Drijvend “Teatro del Mondo” van Aldo Rossi voor de Bienale van Venetië in 1979

Programma van eisen

De knapste ontwerpen zijn voor mij die waarbij binnen een streng programma van eisen het maximale uit het mogelijkheden is gehaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoge uitstraling tegen lage kosten of maximale benutting binnen een beperkte ruimte. Dat zijn voor mij de echte toppers. Gelukkig heb ik hier ook zelf fraaie voorbeelden van. Zoals die kleine studeerkamer voor twee dochters die elk een werkplek met kastruimte nodig hadden. Eis was dat ze zowel privacy als openheid en verbinding konden hebben. Ik bedacht een grote kast die de kamer in tweeën deelt met een opening waar je doorheen kan lopen. Met onze Random kast als invulling, ontstond er een speels en spannend beeld dat heel goed past bij twee tienermeiden. De bureaubladen lopen ogenschijnlijk door in de kasten. Een leuke uitdaging met een oplossing waar iedereen erg blij mee was.

roomdevider kast met bureau en doorloop

Roomdevider met bureaus en doorloop

Maakbaarheid

Een goed ontwerp is de eerste stap, maar een ontwerp is in de praktijk pas geslaagd als het ook geproduceerd kan worden. Al is dat niet altijd het geval. Sommige ontwerpen zijn zo briljant en uniek en daar blijkt dan helaas in een later stadium uit dat produceren toch onmogelijk is. Een prototype is dan vaak al wel gemaakt en daar moet het dan bij blijven. Deze “one of a kinds” kunnen dan uitgroeien tot topdesign stukken.

Mijn uitgangspunt is  dat een ontwerp ook gemaakt moet kunnen worden, of het nu om een of meer exemplaren gaat. De maakbaarheid van het product speelt voor mij dus een prominente rol en dat tegen een redelijke kostprijs.! Erg verstandig om daar tijdens het ontwerpproces al rekening mee te houden. Ligt er een ontwerp dat aan de eisen voldoet, is een prototype vaak de volgende stap. Het product wordt voor het eerst vervaardigd en voldoet zo veel mogelijk aan de ontwerpkenmerken.

Het prototype wordt dan gebruikt om te kijken of het aan alle eisen voldoet qua vorm, functie en kwaliteit. Na enkele zaken bijgesteld te hebben en de testrapporten de productie rechtvaardigen is het ontwerp gereed voor productie.

Twee ontwerper types

Interessant dat je op twee manieren kan ontwerpen en dat geeft ook twee soorten ontwerpers. Het ene typeontwerper is wat minder bedreven met de techniek, maar denkt vaak vrijer. Dit levert vaak wat conceptuelere ontwerpen op. De ontwerpen zijn wat grenzelozer. Het nadeel, u raadt het al, is de maakbaarheid. Die wordt vaak pas in een laat stadium onderzocht waardoor je in het ergste geval weer terug moet naar start. Dat zie je uiteraard terug in de uiteindelijke prijs.

Het andere type ontwerper is degene die ook veel kennis van de maakbaarheid heeft. Dat levert ook een uniek design op, maar met direct resultaat en een redelijke prijs voor een uniek meubel. Bij Cespo weten we heel goed hoe een ontwerp ook nog geproduceerd moet worden.

 

 

 

Cookies

Wij maken ook gebruik van cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hiervoor hebben we jouw toestemming nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.