CESPO – Materialen

Materialen spelen een belangrijke rol in een ontwerp, ze bepalen zowel de uitstraling als levensduur en mogelijkheden van een product. Zo kennen we de wat meer traditionele materialen zoals hout, metaal en steenachtig. Diverse materialen zijn er door nieuwe technologieën bijgekomen in de laatste jaren en er komen er steeds weer bij.

Materialen

Nieuwe technologieën en digitale mogelijkheden geven veel mogelijkheden om traditionele materialen op andere manieren te gaan gebruiken. Het bewerken van massief hout was vroeger vooral handwerk. De laatste jaren zien we door gebruik van robots de kleinste productjes met detaillering komen, die tot op een tiende millimeter nauwkeurig zijn. Daarnaast zijn vooral in kunststoffen een aantal fikse stappen gemaakt. Neem de opmars van de 3D printer. De consument kan tegenwoordig online zijn vormpje ontwerpen en thuis gestuurd krijgen. Maar eigenlijk er nog iets leukers te bedenken; iets creëren met een materiaal wat daar in essentie niet voor bedoeld is.

Made of Copper

Voor mijn “Made of Copper” serie was de fascinatie voor het materiaal koper vanaf het begin aanwezig. Koper is een eeuwenoud materiaal dat al vanaf 7000 jaar voor Christus werd gebruikt om bijvoorbeeld bronzen voorwerpen van te maken. Het is een zeer goede thermische en elektrische geleider met ontelbare toepassingen. Ook heeft koper de eigenschap dat het zeer duurzaam is en dat het een luxe uitstraling heeft.

Koper wordt gewonnen uit kopererts , vooral uit de VS, Canada, Indonesië, Zambia, Peru en Chili. In de jaren 60-70 zagen we een grote opkomst van koper in het interieur, in de vorm van voorwerpen en meubilair. Dat bleek tijdelijk. Toch gingen wij de uitdaging aan dit materiaal binnen de strakke lijnen van Cespo een prominente rol te geven.

We plaatsen de koperen panelen binnen diepe randen. De eigenschappen van koper nemen we voor lief, want dat geeft nou juist die extra charme aan een product. Een logisch gevolg is om de ‘voeten’ ook van koper te maken. Zo bieden we ‘Made of Copper’, een serie kasten met blank koper. De laatste ontwikkeling is dat we het koper ook versneld oxideren waardoor een prachtige groen beeld ontstaat. Een natuurlijk proces dat altijd schitterende en verrassende patronen oplevert. Het doet denken aan prachtige oude steden met koperen daken, deuren en andere elementen.

geoxideerde Koperen deuren van een kerk in Termoli

Geoxideerde koperen deuren van een kerk in Termoli (zuid Italië)

Design kast Made of Copper Oxidation van geoxideerd koper in een groene kleur en licht roze omlijsting

Deuren Made of Copper

Nieuwe combinaties

Binnen Cespo zijn we altijd op zoek naar nieuwe spannende materialen. Vaak is het materiaal op zichzelf al wel aardig, maar zorgt de combinatie van de verschillende materialen onderling voor een bijzonder mooi resultaat. Een combinatie met fraaie houtsoorten zoals eiken, noten en zebrano of een gekleurd oppervlak geeft een betoverend beeld. Door het variëren van de materialen onderling kan er gespeeld worden met de beoogde uitstraling. Dat maakt het interessant voor zowel klassieke interieurs als hypermoderne interieurs.

materialen hout en koper

Materialen hout en koper

materialen gecoat staal, hout en leer

Materialen gecoat staal, hout en leder

Cookies

Wij maken ook gebruik van cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hiervoor hebben we jouw toestemming nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.