LUDWIG MIES VAN DER ROHE – Less is more

Natuurlijk kan ik ontwerper van minimalistische meubelen niet om Ludwig Mies van der Rohe heen. En met veel plezier besteed ik dan ook aandacht aan zijn werk. Een van de meest toonaangevende architecten en meubelontwerpers uit de twintigste eeuw. Mij persoonlijk spreekt het Farnsworth House in Plano, Illinois het meest aan. Toch is hij het meest bekend geworden met het Barcelona paviljoen en als meubelstuk de Barcelona stoel.

Ludwig Mies van der Rohe met maquette van S.R. Crown Hall, Illinois Institute

Ludwig Mies van der Rohe met maquette van S.R. Crown Hall, Illinois Institute

“Less is more“

Een veel gebruikte tekst in zowel architectuur, interieur en kunst. Over het algemeen wordt gedacht dat deze uitdrukking van Mies van der Rohe komt, dit ligt echter iets anders. “Less is more’ komt uit een gedicht van Robert Browning uit 1855 “The Faultless Painter”. Mies van der Rohe nam in 1947 deze uitdrukking over en zo werd het uiteindelijk de lijfspreuk waar we Mies van der Rohe van kennen. Saillant detail is de woordspeling van de Amerikaanse architect Robert Venturi “Less is bore” die hiermee afstand deed van Mies van der Rohe’s opvattingen.

De stijlkenmerken van Mies van der Rohe

Zijn bouwstijl kenmerkt zich door strakke heldere lijnen en gebruik van staal en glas met fraaie detaillering, met name op de hoeken. De basis van de wolkenkrabber is door hem ontworpen. In plaats van dragende gevels bedacht van der Rohe een staalconstructie die gevuld wordt met glas. Een nieuwe manier van denken waarbij werd gebroken met de tradities. “Less is more” is de noemer waaronder het werk van Mies van der Rohe goed is onder te brengen. Vormen moesten worden teruggebracht tot het minimum. Verhoudingen en materialen moesten daarbij wel perfect zijn.

Farnsworth House

In zijn soort baanbrekend voor die tijd en het zou absoluut niet misstaan in onze tijd. Het huis lijkt geklemd tussen twee schijven. Een lichte staalconstructie draagt het dak en het glas vult de constructie. Intern zijn wel enige massieve wanden gebruikt, o.a. voor de badkamer. Het huis is op poten gezet om overstromingen de kop te bieden (wat niet altijd is gelukt) De detaillering met de materialen en kennis van die tijd zorgde nogal eens voor problemen zoals lekkage etc. Hoe fraai het ontwerp ook is, het Farnsworth House leidde ook nog tot een rechtzaak omtrent de hoogte van de stookkosten.

Farnsworth house in Piano, Illinois

Farnsworth House in Plano, Illinois

Neue Nationalgalerie

De Neue Nationalgalerie in Berlijn (1968) zou het laatste ontwerp worden van Mies van der Rohe. Hij overleed een jaar na de opening van het museum, Ook hier weer gebruikt Mies van der Rohe het principe van een staalconstructie waartussen veel glas is geplaatst. Het dak is prominent aanwezig door de hoogte. De grote open ruimte ademt transparantie en geeft een prachtig beeld op de omliggende bebouwing en omgeving. Momenteel wordt het gerenoveerd. De heropening staat gepland voor medio 2020.

Neue Nationalgalerie in Berlijn

Neue Nationalgalerie in Berlijn

Levensloop Ludwig Mies van der Rohe

Geboren in 1886 in Aken, trad van der Rohe op 14 jarige leefdtijd in dienst van het metselbedrijf van zijn vader. Na een opleiding tot meubelontwerper verkaste van der Rohe naar Berlijn, waar hij ging werken bij Peter Behrens. Hier ontmoette hij tussen 1908 en 1911 Walter Gropius en Le Corbusier. In deze jaren ontwikkelde hij ook zijn stijl en veranderde van classicisme naar modernisme. De Stijl, revolutionair en opkomend in die periode, gaf hem ook richting. Ondanks dat hij slechts 2 jaar directeur van het Bauhaus was alvorens het door de Nazi’s in 1932 werd gesloten is zijn naam onlosmakelijk met het Bauhaus verbonden. Voor de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona ontwierp Mies van der Rohe het Duits paviljoen en de Barcelona chair. Die laatste wordt nog steeds geproduceerd en geldt als een van de designklassiekers aller tijden. Hij zou emigreren naar de Verenigde Staten in 1938 waar hij directeur van de architectuurafdeling Illinois Institute of Technology in Chicago.

 

 

 

 

 

 

 

Cookies

Wij maken ook gebruik van cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hiervoor hebben we jouw toestemming nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.