PIERO LISSONI – Meester van het minimalistische design meubel

Piero Lissoni is voor mij een levend voorbeeld van een Italiaanse ontwerper die het minimalisme en gebruik van pure materialen uitstekend weet te combineren. Als architect en meubelontwerper. Eenvoud, maar toch ook elegantie. Voor diverse Italiaanse vooraanstaande meubelmerken is hij inmiddels de geestelijk vader in de vorm van art director. Bijvoorbeeld vanaf 1987 bij het meubelmerk Porro, waar de hand van Lissoni als een rode draad door het merk heen loopt. Bij de keukens van Boffi en de meubelen van Living Divani is het al niet anders. Overal waar Lissoni komt laat hij zijn DNA achter. Altijd duidelijk te herkennen. Minimalisme, elegantie en pure materialen kenmerken zijn ontwerpen. Ook zoekt hij naar contrast in zijn ontwerpen. Bij diverse andere topmerken staat zijn naam ook op de lijst als art director. Op gebied van architectuur is hij in Nederland vooral bekend van de verbouwing van het Conservatorium hotel in Amsterdam.

Piero Lissoni

Piero Lissoni

Conservatorium hotel

De huidige eigenaar Akirov, die er een kunst van maakt historische gebouwen te renoveren en te voorzien van een modern interieur, had een paar jaar geleden zijn oog laten vallen op het 115 jaar oude gebouw van architect Daniel Knuttel aan de Van Baerlestraat in Amsterdam. Akirov stelde twee belangrijke eisen aan het ontwerp: hij wilde het eind negentiende-eeuwse gebouw in zijn waarde laten en teruggeven aan de stad en de buurt.

Het laatste aspect is vooral gerealiseerd in de ruime entreehal en lobby. Voorzien van veel daglicht. De oude tuin werd overkapt met een glazen dakconstructie, afgesloten door een glazen pui. Hierdoor ontstond een publieke wintertuin die ook fungeert als lounge en brasserie. Opvallend is het gebruik van pure materialen zoals hout en leer en glas. De boekenkast van glas zorgt samen met de andere materialen voor een prettige sfeer. Geometrische vormen kenmerken het zitmeubilair, met hier en daar een in het oog springend design meubel zoals de Knotted Chair van Marcel Wanders.

Conservatorium hotel Amsterdam

Conservatorium Hotel

Tafel Minimo (design: Lissoni)

Tafel Minimo wil ik er even uitlichten. Deze tafel ademt in alle opzichten eenvoud uit tot in detail. Vergeet niet de uitstekende verhoudingen. Prachtige materialen zoals de licht getinte Amerikaanse houtsoort Hemlock in verschillende afwerkingen. De tafel ademt Zen uit en lijkt zo te komen uit een Japans interieur. Opvallend is het detail van de verbinding van de poot met het blad. De poot die onder een hoek past in de onderzijde van het blad blinkt uit in eenvoud. Vooral in massief hout is hier veel vakmanschap voor nodig.

Minimo (design: Lissoni)

Minimo (design: Lissoni)

 

Minimo (design: Lissoni)

Minimo (design: Lissoni)

Ex Libris (design: Lissoni)

Ex-Libris is een luxueuze vitrine kast die opvalt door een veelvoud aan transparantie. Om kunst te laten zien of als kast voor bijvoorbeeld serviesgoed. De subtiele details zijn zeer bepalend voor dit ontwerp. Gemaakt van glas in een rank metalen frame.

Ex-Libris (design: Lissoni)

Ex-Libris (design: Lissoni)

Awards

Lissoni heeft voor zijn werken een waslijst aan Awards binnen gesleept. En als je het mij vraagt terecht. Ik hoop dat Lissoni nog even door gaat met zijn werkzaamheden. Ik laat me graag door hem inspireren.

De loopbaan van Piero Lissoni

Hij werd geboren in 1956, studeerde in 1985 af in Architectuur aan de Politecnico van Milaan. Samen met Nicoletta Canesi richtte Lissoni in 1986 de interdisciplinaire studio Lissoni Associati op in Milaan, voor zowel architectuur, interieur en productontwerp. Lissoni Architettura werd opgericht in 2013 om de leiding te nemen over de vele internationale architectuur opdrachten. In 2015 werd Lissoni Inc. opgericht in New York, waar interieurontwerp voor de Amerikaanse, Canadese en de Midden- en Zuid-Amerikaanse markt is ontwikkeld.

 

 

Cookies

Wij maken ook gebruik van cookies om de website te blijven verbeteren. Maar hiervoor hebben we jouw toestemming nodig. Klik hieronder op accepteren om deze toestemming te geven.